11/18/2018

Tο πραγματικό δίδαγμα είναι ότι η ευτυχία δεν μας μαθαίνει πώς να είμαστε ευτυχισμένοι. Αυτό το κάνει η θλίψη.

Image result for happinessΆρθρο της προπονήτριας ευεξίας και ζωής και συγγραφέως Shannon Kaiser

«Σταμάτα να προσπαθείς τόσο σκληρά». Η ιδέα αυτή μου ήρθε κάποια στιγμή που έκανα διαλογισμό. Προσπαθούσα πολύ σκληρά να πραγματοποιήσω έναν συγκεκριμένο στόχο, αλλά τελικά δεν τα κατάφερα. Έπεσα λοιπόν σε βαθιά θλίψη. Νόμιζα ότι η επίτευξη αυτού του στόχου θα με έκανε ευτυχισμένη.

Tο πραγματικό δίδαγμα είναι ότι η ευτυχία δεν μας μαθαίνει πώς να είμαστε ευτυχισμένοι. Αυτό το κάνει η θλίψη.

Το κυνήγι της ευτυχίας εστιάζει μόνο στη μία πλευρά της ζωής. Παραβλέπει τη θλίψη, την ανατροπή, την απογοήτευση και την αποτυχία, όλα τα δύσκολα συναισθήματα δηλαδή που διαμορφώνουν την καθημερινή μας ζωή. Η ευτυχία είναι ένα ωραίο συναίσθημα, αλλά ο αγώνας να τη διατηρήσουμε μας δημιουργεί προβλήματα.

Πιέζουμε σιωπηλά τον εαυτό μας για να είναι ευτυχισμένοι. Αν περάσουμε μια κακή ημέρα ή συμβεί κάτι αναπάντεχο, πιεζόμαστε για να φτιάξουμε τη διάθεσή μας και να δούμε τα θετικά της κατάστασης.

Το πρόβλημα είναι ότι δεν επιτρέπουμε στον εαυτό μας να είναι αληθινός κάθε στιγμή. Αισθανόμαστε αναγκασμένοι να γίνουμε και να παραμείνουμε ευτυχισμένοι. Βλέπουμε τους ειδικούς σε θέματα αυτοβοήθειας να εφαρμόζουν θετική στάση (συμπεριλαμβανομένης και εμού) και να κάνουν τη ζωή τους να φαίνεται λαμπερή, σαν να έχουν λύσει όλα τους τα προβλήματα.

Εκείνο όμως που οι ειδικοί αυτοβοήθειας και οι προπονητές ευεξίας δεν αναφέρουν ποτέ, είναι οι αγώνες μας. Κι αυτοί αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για να είμαστε άνθρωποι, οπότε είτε μιλάμε γι’ αυτούς ή όχι, εξακολουθούν να υπάρχουν.

Όταν λοιπόν οι εν λόγω εμπειρογνώμονες παρουσιάζουν μόνο τη μία πλευρά της ζωής, εμείς οι υπόλοιποι σκεφτόμαστε ότι είμαστε θύματα, γεμάτοι έγνοιες και προβλήματα ενώ οι άλλοι τα έχουν καταφέρει. Μένουμε κολλημένοι, με ένα ψεύτικο χαμόγελο και ισχυριζόμαστε ότι είμαστε ευτυχισμένοι, όταν μέσα μας νιώθουμε σύγχυση, μοναξιά και θλίψη. Κάθε φορά που ψάχνετε την ευτυχία έξω από εσάς σας γίνεστε δυστυχισμένοι.

Η σύγκριση του εαυτού σας με τους άλλους είναι ο γρηγορότερος τρόπος για να νιώσετε άσχημα, γι’ αυτό λοιπόν κάντε στον εαυτό σας τη χάρη και σταματήστε να σκέφτεστε ότι θα πρέπει να είστε σαν κι αυτούς ή ότι θα πρέπει να καταφέρνετε τα πάντα. Το πρόβλημα δεν είστε εσείς, είναι το κυνήγι της ευτυχίας.

Όταν τοποθετούμε τους άλλους σε υψηλά βάθρα, διαχωρίζουμε τους εαυτούς μας και νιώθουμε αποκομμένοι κι αυτό μας εμποδίζει να είμαστε ευτυχισμένοι. Μην αφήνετε όλα αυτά που διαβάζετε κατά καιρούς περί ευτυχίας να σας ξεγελάσουν: υπάρχουν πάντα πολύ περισσότερα που δεν γνωρίζουμε. Έχω εκδώσει ένα μπεστ σέλερ βιβλίο για την ευτυχία και με αποκαλούν γκουρού της ευτυχίας, αλλά τίποτα από αυτά δεν θα συνέβαινε αν δεν είχα αγκαλιάσει και τη σκοτεινή πλευρά του εαυτού μου.

Σκεφτόμουν ότι το να μοιράζομαι με τους άλλους ανθρώπους τον αγώνα που δίνω, κατά κάποιο τρόπο θα με δυσφημούσε, θα τους ήταν αδιάφορο ή δεν θα το λάμβαναν καν υπόψη τους. Εξάλλου όλοι μας δεν θέλουμε να μάθουμε από εκείνους τους ανθρώπους που ήδη τα έχουν καταφέρει και που έχουν λύσει τα προβλήματά τους;

Καθώς έγραφα όμως, όσο πιο ευάλωτη γινόμουν, τόσο πιο κοντά ένιωθα στους αναγνώστες μου.

Το μυστικό είναι ότι κανείς δεν έχει επιτύχει τα πάντα. Όλοι ζούμε με τον καλύτερο τρόπο που μπορούμε και αυτό είναι αρκετό. Είμαστε όλοι καθρέφτες και αντανακλούμε ο ένας τον άλλο, μαθαίνοντας έτσι περισσότερα για τον εαυτό μας.

Αν αγωνίζεστε για να γίνετε ευτυχισμένοι, ίσως τελικά φταίει η αντίληψή σας για την ευτυχία που σας εμποδίζει από το να το επιτύχετε. Παρακάτω αναφέρω 5 πεποιθήσεις που πρέπει να αποβάλετε αν θέλετε να είστε ευτυχισμένοι.

1. Αν νιώθετε λυπημένοι, σημαίνει ότι δεν μπορείτε να γίνετε ευτυχισμένοι.

Αφήστε τον εαυτό σας να βλέπει τα πράγματα ρεαλιστικά. Να είστε ειλικρινείς και να εκφράζεστε όπως νιώθετε κάθε στιγμή. Αν αυτό σημαίνει ότι είστε λυπημένοι, αφήστε τον εαυτό σας ελεύθερο να νιώθει ακριβώς έτσι. Αποδεχτείτε τα συναισθήματα που έχετε κάθε στιγμή της ζωής σας. Αυτή είναι η πραγματική ουσία για μια ευτυχισμένη ζωή.

Όταν ζείτε με πληρότητα την κάθε στιγμή, θα καταφέρετε να ξεπεράσετε τα εμπόδια αλώβητοι και θα είστε περήφανοι για τις μικρές σας νίκες.

2. Η θετική σκέψη θα σας κάνει ευτυχισμένους.

Κάθε δευτερόλεπτο της ζωής μας αποτελεί μια ευκαιρία να μάθουμε, να ανακαλύψουμε και να αγκαλιάσουμε ένα κομμάτι του εαυτού μας. Δεν χρειάζεται να τροφοδοτείστε με θετικές σκέψεις. Μερικές φορές η θετικότητα μπορεί να σας εμποδίσει να πάρετε τα μαθήματα που πρέπει.

Αν και θεωρώ τον εαυτό μου χαρούμενο άνθρωπο, υπάρχουν στιγμές που νιώθω θλίψη, φόβο, κατάθλιψη και ανασφάλεια. Δεν μπορώ να ξεφύγω από εκείνες τις στιγμές, πρέπει να κατανοήσω τα συναισθήματά μου και να τα ζήσω. Επισκιάζοντάς τα με θετικές σκέψεις μας κάνει κακό και δεν μας αφήνει να πάρουμε το μάθημα που πρέπει.

3. Η ευτυχία είναι προορισμός.

Η ζωή θα σας προσφέρει ευκαιρίες για να σας βοηθήσει να εξελιχτείτε. Εσείς αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να πάρετε τα μαθήματα που θέλει να σας δώσει.

Η ευτυχία είναι πράγματι συναρπαστική, αλλά όχι τόσο όσο ισχυρίζονται κάποιοι. Αν ήμασταν ευτυχισμένοι όλη την ώρα, δεν θα εκτιμούσαμε όσα έχουμε. Χρειαζόμαστε τη θλίψη, τα δάκρυα και την ευαισθησία για να καταφέρουμε να νιώθουμε ευγνώμονες για τις στιγμές χαράς.

Όταν βιώνουμε μοναξιά, θλίψη και πόνο, γινόμαστε πιο δυνατοί, πιο έξυπνοι, πιο σοφοί και ερχόμαστε πιο κοντά στον αληθινό εαυτό μας. Έτσι, αντί να προσπαθείτε να γίνετε ευτυχισμένοι, να ζείτε τις στιγμές σας.

4. Είναι κακό να φτάνετε στον πάτο.

Αυτό που έχω μάθει είναι ότι μερικές φορές πέφτουμε πολύ χαμηλά, ώστε μετά να ανέβουμε ακόμα ψηλότερα. Προσωπικά έφτασα στον πάτο και το θεωρώ ως τη μεγαλύτερη ευλογία. Με αφύπνισε και μου έδωσε την ευκαιρία να στραφώ προς τον αληθινό μου εαυτό.

Ο πόνος, η εξάρτηση και η θλίψη που βιώνουμε δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ντρεπόμαστε. Είναι μια ευκαιρία για προσωπική εξέλιξη και αυτογνωσία. Αν τώρα περνάτε μια δύσκολη περίοδο, να ξέρετε ότι δεν είστε μόνοι. Προετοιμάζεστε για κάτι πιο σπουδαίο. Μην χάσετε την ευκαιρία αναγκάζοντας τον εαυτό σας να δείχνει ευτυχισμένος. Αντιθέτως, κάντε στον εαυτό σας ένα δώρο ζώντας ολοκληρωμένα.

5. Οι άλλοι δεν αγωνίζονται τόσο σκληρά όσο εσείς.

Έχετε παρατηρήσει ποτέ ότι οι στίχοι των αγαπημένων σας τραγουδιών, τα μπεστ σέλερ βιβλία ή μια αξέχαστη ταινία που είδατε είναι γεμάτα συναισθήματα και σκληρές μάχες προσωπικής ανακάλυψης; Υπάρχει πάντα πόνος, υπάρχει όμως και ομορφιά. Αυτή είναι η πραγματική ευτυχία.

Εφόσον είστε ζωντανοί, αγωνίζεστε. Έχετε υπόψη ότι όλα τα συναισθήματα είναι μέρος της ανθρώπινης ύπαρξης. Μπορείτε να ζήσετε με πληρότητα δίνοντας σημασία στην κάθε στιγμή που περνάει. Αυτό σημαίνει πραγματική ευτυχία και γεμάτη ζωή.

No comments:

Post a Comment