2/22/2019

ΠΩΣ Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΑΓΑΠΗΣ, ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΕΘΙΣΜΟΥΣ ΜΕ ΠΟΛΥ ΒΛΑΒΕΡΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ

 Image result for binge eating
Μπορούμε να απαλλαγούμε από  τη συνήθεια να τρώμε  υπερβολικό φαγητό, τα γλυκά, τις σοκολάτες, τα ζυμαρικά, τα λιπαρα και τα υπερβολικά κιλά που μας δημιουργούν, να απελευθερωθούμε από την συνήθεια μας ν' ανοίγουμε συνεχώς το ψυγείο.  Ο μηχανισμός που στηρίζονται οι εθισμοί  (τα γλυκά, το υπερβολικό φαγητό) βρίσκεται στο ένστικτο της αυτοσυντήρησης και λειτουργεί με τη βοήθεια δύο νευροδιαβιβαστών, της ντοπαμίνης και της σεροτονίνης. Όταν πεινάμε, ανεβαίνει η ντοπαμίνη για να μας κινητοποιήσει να ψάξουμε για τροφή. Όταν φάμε, τότε η ντοπαμίνη πέφτει και ανεβαίνει η σεροτονίνη και τότε αισθανόμαστε το αίσθημα του κορεσμού, της ικανοποίησης. Όταν, όμως, διακατεχόμαστε από στρες και αρνητικά συναισθήματα,  τα οποία έχουν βάση στον φόβο απόρριψης , ένα ένζυμο καταστρέφει το αμινοξύ τρυπτοφάνη που παρασκευάζει τη σεροτονίνη, με αποτέλεσμα τα επίπεδα της σεροτονίνης να πέφτουν και να ανεβαίνουν αυτόματα τα επίπεδα της ντοπαμίνης, που μας προτρέπουν να φάμε, να καπνίσουμε, να πιούμε αλκοόλ ή όποιον άλλο εθισμό έχουμε, για να καλύψουμε την ανάγκη μας.

Μελέτες στο Harvard έδειξαν τα επίπεδα της ινσουλίνης ανεβαίνουν απότομα, όταν τρώμε γλυκά και ζυμαρικά. Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα στις γυναίκες οι οποίες παράγουν 50% λιγότερη σεροτονίνη από τους άνδρες, κατ’ αυτό τον τρόπο τα επίπεδα της σεροτονίνης πέφτουν πιο εύκολα και έτσι καταφεύγουν πιο συχνά στα γλυκά και στα ζυμαρικά.

Στο υπερβολικό φαγητό, τα γλυκά, τις σοκολάτες, τα ζυμαρικά, τα λιπαρά, καταφεύγουν όσοι δεν έχουν μυηθεί στην αγάπη, με αποτέλεσμα να βιώνουν  ανασφάλεια, θλίψη, φόβο, θυμό, ζουν βλέπετε στο εγώ τους ξεκομμένοι από την Πηγή τους.  Με το φαγητό, τα γλυκά, τα λιπαρά προσπαθούν να καλύψουν το κενό που υπάρχει μέσα μας, από την έλλειψη σύνδεσης με την Πηγή μας, το Δημιουργό μας. Όταν οι γονείς μας τσακωνόντουσαν, απουσίαζαν ή ήταν αυστηροί μαζί μας, δεν μυηθήκαμε στην αγάπη, δεν νοιώθουμε πληρότητα μέσα μας και προσπαθούμε με τα γλυκά, τα λιπαρά, το φαγητό να καλύψουμε αυτό το κενό. Η τροφή όμως γεμίζει το γήινο όχημα  μας, όχι την ψυχή μας, η οποία θέλει να μυηθεί στην αγάπη, να ενωθεί με την Πηγή της, τον Κύριο κι όχι φαγητό.

  Όλο το μυστικό των πάντων είναι να έχουμε μυηθεί στην αγάπη, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε τι είμαστε, γιατί δεν είμαστε ευτυχισμένοι. Πρέπει να μάθουμε  ότι η ευτυχία μας εξαρτάται από την ψυχή μας,  η οποία δεν επηρεάζεται από το τι θα φάμε, από το πόσο σεξ θα κάνουμε  ή από πόσο θα ανέβουμε κοινωνικά, αλλά πόσο αγαπάμε τους συνανθρώπους μας, πόσο είμαστε συνδεδεμένοι με την Πηγή μας, με τον Κύριο, αλλά πόσο και εφαρμόζουμε τις προδιαγραφές Του. Το πόσο αγαπάμε ή αντιλαμβανόμαστε την αγάπη, γεγονός που ικανοποιεί την ψυχή μας  χρειάζεται να έχουμε ικανοποιηθεί στην αγάπη,  γεγονός που μπορώ να σας βοηθήσω στα σχεδόν δωρεάν σεμινάρια μου (συμμετέχετε οικειοθελώς στο κόστος αίθουσας και στα έξοδα κίνησης και διαμονής)  που γίνονται σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο.

Η μέθοδος EFT (Τεχνικές απελευθέρωσης των συναισθημάτων) μας βοηθά να απαλλαγούμε από τα αρνητικά συναισθήματα, το φόβο απόρριψης, αλλά κυρίως από τη συνήθεια να τρώμε σοκολάτες, γλυκά, ζυμαρικά, υπερβολικό φαγητό. Όπου ξεκινάμε να απαλλαγούμε από τον υποσυνείδητο φόβο απόρριψης που είναι η κύρια αιτία για κάθε εθισμό μας όπως είναι η κατανάλωση γλυκών, υπερβολικού φαγητού  κάνοντας  μαλάξεις στο σημείο πάνω από το στήθος (ST 16), λέγοντας «παρ’ όλο ότι υποσυνείδητα νοιώθω φόβο απόρριψης και ήθελα να τρώω σοκολάτες, γλυκά, ζυμαρικά, φαγητά για να αισθάνομαι ασφαλής και ευτυχισμένος, από σήμερα επιλέγω ν’ αγαπώ, να εκτιμώ,  να αισθάνομαι ασφαλής και να αποδέχομαι πλήρως τον εαυτό μου χωρίς να χρειάζομαι την ανάγκη των γλυκών και του φαγητού, βιώνω την επιθυμία για γλυκά ή φαγητό  για να απαλλαγώ. Κάνουμε 7-10 κτυπήματα σε όλα τα σημεία που δείχνουμε στο παρακάτω γράφημα, τρείς έως πέντε γύρους επικεντρώνοντας την συνείδηση μας  στην επιθυμία για γλυκά ή για φαγητό.  Με τα κτυπήματα που κάνουμε αφενός μεν ξεμπλοκάρουμε τους μεσημβρινούς που έχουν να κάνουν με την ανασφάλεια, τη θλίψη, το φόβο, το θυμό, τις ενοχές και με αυτό τον τρόπο απαλλασσόμαστε από τα συναισθήματα αυτά και δεν χρειαζόμαστε την επήρεια των γλυκών και του φαγητού  για να απαλλαγούμε προσωρινά. Αφετέρου δε επικεντρώνοντας τη συνείδηση μας στην επιθυμία για γλυκά και φαγητό  κάνοντας συγχρόνως κτυπήματα  στα παρακάτω σημεία στέλνουμε  ηλεκτρομαγνητικά κύματα στην αμυγδαλή του εγκεφάλου και ακυρώνουμε την επιθυμία αυτή. Δοκιμάζοντας με τα την άσκηση τις σοκολάτες, τα γλυκά ή τα φαγητά που επιθυμούμε,  η γεύση τους θα μας φαίνεται αλλοιωμένη και σε καμία περίπτωση δεν θα λαμβάνουμε  την ευχαρίστηση και το επίπεδο της  ικανοποίησης που λαμβάναμε πριν κάνουμε την άσκηση.
Αλέξης Φωτόπουλος
Συγγραφέας - Spiritual Healer


No comments:

Post a Comment