1/24/2018

Ακούστε το σώμα σας και θα ακούσετε την ψυχή σας!


Οι αποκαλύψεις της Ψυχοσωματικής Ιατρικής μας έχουν οδηγήσει στα συμπεράσματα ότι συναισθήματα που καταπιέζονται και δεν εκδηλώνονται, φόβοι και ανησυχίες που δεν αντιμετωπίζονται, καθώς και επιθυμίες που ποτέ δεν τολμήθηκαν και θέλω που δεν εκφραστήκαν, θα βρουν πάντα ένα κανάλι για να μας δώσουν το μήνυμα τους.
Συνήθως εκδηλώνονται το σώμα μας με την μορφή πόνου, ακαμψίας, δυσφορίας και πολλών άλλων συμπτωμάτων. Μην αμελείτε λοιπόν τα μηνύματα που σας δίνει η ψυχή σας! Μεταφράστε τα και προσπαθήστε να αντιμετωπίσετε αυτό που πραγματικά σας ενοχλεί!
Αν νιώθετε ακαμψία:
Η ακαμψία του σώματος αντιπροσωπεύει την ακαμψία του νου. Ο φόβος μας κάνει να παραμένουμε στον παλιό τρόπο συμπεριφοράς μας και αυτό μας εμποδίζει να είμαστε ευέλικτοι. Αν πιστεύουμε πως υπάρχει «ένας μόνον τρόπος» για να κάνουμε κάτι, συχνά νιώθουμε τους εαυτούς μας πιασμένους.
Πόνοι στο κεφάλι:
Σ’ αυτό βρίσκονται τα περισσότερα αισθητήρια όργανα αλλά και ο εγκέφαλος αποτελεί ταυτόχρονα το στρατηγείο μας και την πύλη απ’ όπου ο έξω κόσμος περνάει μέσα μας. Από τον πονοκέφαλο και την ημικρανία ως τις σοβαρές παθήσεις που εκδηλώνονται στην περιοχή του κεφαλιού φανερώνεται η στάση μας απέναντι σ’ αυτά που μας απασχολούν. Συχνά αντί να χτυπάμε το κεφάλι μας στον τοίχο, το νιώθουμε απλώς να πονάει από έναν ισχυρό πονοκέφαλο.
Αυτός είναι ο τρόπος που το σώμα μας στέλνει ένα μήνυμα ότι έχουμε φορτωθεί με πολλές σκοτούρες ή ότι έχουμε υπερφορτώσει τα κυκλώματα με κάτι που μας ζητάει πολλή ενέργεια και σκέψη δίχως να αναγνωρίζουμε ότι χρειάζεται να αφήσουμε τα πράγματα να «κρυώσουν» λιγάκι πριν πάρουμε αποφάσεις.
Πόνοι στους ώμους και τον αυχένα:
 Υποδηλώνουν συχνά πως έχουμε αναλάβει μεγάλα βάρη , περισσότερα από όσα αντέχουμε να σηκώσουμε ή ότι έχουμε αυτοπεριοριστεί και έχουμε δεχθεί να υποταχθούμε. Δηλώνουν ένα είδος υποδούλωσης το οποίο έχει φτάσει πια σε οριακό επίπεδο. Οι πόνοι στους ώμους δεν μας αφήνουν να υψώσουμε τα χέρια και το αυχενικό μπλοκάρει μια ευρύτερη περιοχή δείχνοντας ένα είδος ακαμψίας που έχει επέλθει με τον καιρό.
Επιπλέον ο πόνος στους ώμους μπορεί να δείχνει ότι κουβαλάμε πάνω μας και μια μεγάλη συναισθηματική επιβάρυνση. Καλό είναι να  εστιάσουμε πάνω σε κάποια προληπτική επίλυση των προβλημάτων καθώς και τη διανομή του βάρους που μας επιβαρύνει σε άλλους ανθρώπους στη ζωή μας που πραγματικά νοιάζονται για εμάς.
Πόνοι στο λαιμό:
Ο πόνος στο λαιμό σας είναι μια ένδειξη ότι δυσκολευόμαστε να συγχωρέσουμε άλλους ανθρώπους, ή ακόμα και τον ίδιο μας τον εαυτό. Εάν αισθανόμαστε πόνο στο λαιμό, ας εξετάσουμε τα πράγματα που αγαπάμε για τον εαυτό μας και τους άλλου και συνειδητά να εργαστούμε προς τη συγχώρεση.
Πόνοι στα αυτιά:
Βόμβος, πόνος ,βούλωμα των αυτιών ή περιορισμός της ακοής σηματοδοτούν την αντίστασή μας σε ορισμένες εντολές ή την άρνησή μας να ακούσουμε και να δεχθούμε κάποια πράγματα. Δεν θέλουμε πια ούτε να ακούμε ούτε να υπακούμε. Το ποτήρι έχει ξεχειλίσει. Η βαθύτερη ανάγκη πίσω από τα προβλήματα των αυτιών είναι να αποσυρθούμε στον εαυτό μας, να αφουγκραστούμε τι αυτός έχει να πει. Μέσα σε όλο αυτό υπάρχει και ένα σήμα που μας ειδοποιεί να ακούσουμε τη διαίσθησή μας και τη συνείδησή μας, αυτή την ψιθυριστή φωνή που δεν ακούγεται όταν όλη μας η προσοχή είναι στραμμένη σ’ αυτά που λέει ο κόσμος.
Προβλήματα στη δεξιά ή στην αριστερή πλευρά: η εσωτερική παράδοση συνδέει την αριστερή πλευρά του σώματος με το συναίσθημα και τη θηλυκή διάσταση της ύπαρξης και τη δεξιά πλευρά με τη λογική και την αρσενική διάσταση. Ανάλογα σε ποια πλευρά του σώματος εκδηλώνεται ένα πρόβλημα δείχνει ταυτόχρονα αν «παραπονείται» το ανδρικό και λογικό μέρος μας ή το θηλυκό και συναισθηματικό.
Πόνοι στο πάνω μέρος της πλάτης σας:
Εάν αισθάνεστε πόνο στο πάνω μέρος της πλάτης σας, πιθανώς να αντιμετωπίζετε την έλλειψη συναισθηματικής στήριξης. Ίσως να νιώθετε πως δεν αξίζετε την αγάπη  ή  ακόμα και να καταπιέζετε τα συναισθήματα της  αγάπη σας προς κάποιο πρόσωπο.
Πόνοι στο κάτω μέρος της πλάτης σας:
Κάτω οσφυαλγία μπορεί να σημαίνει ότι έχετε μεγάλη ανησυχία για τα χρήματα ή σας λείπει έντονα η συναισθηματική υποστήριξη. Μπορεί να είναι μια καλή στιγμή για να ζητήσετε μια αύξηση  ή να εξετάσετε ένα οικονομικό πρόγραμμα για σας που θα σας βοηθήσει να αξιοποιήσει τα χρήματα λίγο καλύτερα. (μακριά από δάνεια)
Προβλήματα στην καρδιά:
Τα προβλήματα σ’ αυτό το ζωτικό όργανο υποδηλώνουν έντονες συναισθηματικές εντάσεις. Ερωτικές απογοητεύσεις, άρνηση συγχώρεσης, ενοχή και αυτομομφή, μεγάλη συναισθηματική εξάρτηση ή αντίθετα αποξένωση και «κλείσιμο της καρδιάς» έχουν άμεση σχέση με τη δυσλειτουργία της.
Εκτεταμένες μελέτες έχουν αποδείξει πως η ροή της αγάπης και της συγχώρεσης αποτρέπουν τα ισχαιμικά επεισόδια ενώ αντίθετα διευκολύνεται η εμφάνισή τους όταν η έκφραση της αγάπης είναι προβληματική. Το μάθημα πίσω από τα προβλήματα στο καρδιαγγειακό σύστημα περιέχει πάντα το ίδιο βαθύτερο αίτημα για άνοιγμα της καρδιάς , καλοσύνη και αποδοχή. Όσο πιο ανεπιφύλακτες, τόσο καλύτερα. Πρώτα και κύρια στον ίδιο τον εαυτό μας.
Πόνοι στο αγκώνες:
Πόνος στους αγκώνες σας έχει να κάνει με την αντίσταση που βάζετε στις μεγάλες αλλαγές της ζωής σας. Αν τα χέρια σας τα αισθάνεστε σκληρά, τότε ίσως είστε σκληρός και ψυχρός απέναντι στους άλλους ανθρώπους. Μπορεί να έφτασε ο καιρός να σκεφτείτε έξυπνους συμβιβασμούς για να πηγαίνετε τουλάχιστον  με τη ροή της ζωής σας και όχι κόντρα.
Πόνοι στα χέρια:
Τα χέρια αντιπροσωπεύουν τον τρόπο που διαχειριζόμαστε τη ζωή μας, τις ευθύνες μας και τα ταλέντα μας. Πόνοι στα χέρια δηλώνουν την αντίδραση του εαυτού μας, επειδή δεν εκφράζουμε όλο το δυναμικό μας ή δεν διαφεντεύουμε με σοφία τον εαυτό μας και τις υποθέσεις μας. Μήπως έχουμε κάνει κάποια παραβίαση των ορίων μας;
Ή μήπως δεν τολμάμε να ανοίξουμε τα χέρια και την αγκαλιά μας;
Απλώνουμε τα χέρια μας για να αγγίζουμε τους άλλους ώστε να συνδεθούμε μαζί τους. Πολλές φορές οι πόνοι αυτοί μεταφράζονται και στο ότι είμαστε απόμακροι και ότι δύσκολα κάνουμε νέους φίλους. Ας προσπαθήσουμε να είμαστε ανοιχτοί σε νέες φιλίες και να επικοινωνούμε πιο πολύ.
Πόνοι στα ισχία:
Αν φοβόμαστε πολύ την αλλαγή μπορεί να εκδηλωθεί πόνος στα ισχία. Η αναποφασιστικότητα και το δίλημμα μπορεί να αποτελεί επίσης έναν παράγοντα του πόνου αυτού. Εάν έχουμε σκεφτεί μερικές μεγάλες ιδέες, ήρθε η ώρα να πάρουμε και τις ανάλογες αποφάσεις!
Πόνοι στα γόνατα:
Τα γόνατα όπως και ο αυχένας, προσδιορίζουν την ευελιξία του κάθε ατόμου. Εκφράζουν την υποχώρηση και την περηφάνια το εγώ και την ισχυρογνωμοσύνη. Πολλές φορές, όταν προχωράμε προς τα εμπρός φοβόμαστε ότι θα λυγίσουμε και θα υποχωρήσουμε και τότε γινόμαστε αδιάλλακτοι. Αυτό σκληραίνει τις κλειδώσεις. Επιθυμούμε να πάμε μπροστά, όμως δεν θέλουμε να αλλάξουμε τις συνήθειές μας και αφήνουμε τον φόβο να μας ορίζει. Γι αυτό τα γόνατα χρειάζονται πολύ χρόνο για θεραπευτούν, επειδή εμπλέκεται το εγώ μας, η περηφάνια και ευθύτητά μας.
Πόνοι στους αστραγάλους:
Πόνος στους αστραγάλους μας μπορεί να είναι σημάδι πως στερούμαστε ευχαρίστηση και διασκέδαση. Λίγο παραπάνω ένταση και χρώμα στη ζωή σας θα μας βοηθήσει ουσιαστικά! Αποφεύγουμε την μονοτονία και ομορφαίνουμε την ζωή μας.
Πόνοι στα πόδια:
Καθώς τα πόδια μας μεταφέρουν αποτελούν τους συμβολικούς δείκτες για τον τρόπο που βαδίζουμε στο μονοπάτι της ζωής μας. Πόνοι, κάλοι, δυσκολία στις αρθρώσεις, κατάγματα και χτυπήματα δείχνουν πάντα μια αντίρρηση που προβάλει ο εαυτός για την κατεύθυνση που έχουμε πάρει. Μπορεί να αποτελούν αντιστάσεις και προειδοποιήσεις ή απλά να εκφράζουν μια βαθύτερη απροθυμία για τον τρόπο που κινούμεθα στη ζωή. Το αίτημά που εκφράζει με αυτό τον τρόπο το σώμα είναι η ανάγκη για ένα σταμάτημα και για επανεκτίμηση της πορείας μας. Στην καλύτερη περίπτωση μας ζητείται να επιβραδύνουμε λίγο το ρυθμό μας και να χαρούμε ορισμένα πράγματα περισσότερο. Διαφορετικά μπορεί να μας δίνεται ένα μήνυμα για πλήρη αλλαγή πορείας. Επίσης Όποιος βιώνει κατάθλιψη, μπορεί να νιώσει κάποιο πόνο στα πόδια. Η αρνητικότητα μπορεί να εκδηλωθεί με πόνο στα πόδια σας. Ψάξτε για τις μικρές χαρές της ζωής. Βρείτε ένα νέο χόμπι .Χαμογελάστε! Ψάξτε για τη χαρά!
Θα επανέλθω σε επόμενο άρθρο μας, για τα μηνύματα από τα συμπτώματα και τι συμβολίζουν
Αναστασία Γκούβα 

No comments:

Post a Comment