4/30/2018

Να μην ξεχνάς ούτε για μια στιγμή ότι δεν είσαι εσύ εκείνος που βοηθάει. Εσύ είσαι απλώς το όχημα.

Image result for osho
Ο OSHO ΓΙΑ ΤΙΣ ΨΥΧΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Μέρος Δεύτερο

Ο ρόλος τού θεραπευτή είναι πολύ ευαίσθητος και σύνθετος. Συχνά συμβαίνει να υποφέρει από τα ίδια ακριβώς προβλήματα, στα οποία προσπαθεί να βοηθήσει τους άλλους. Ποτέ να μη σκέφτεσαι ότι βοηθάς τους άλλους. Αυτή η σκέψη σου δίνει την ιδέα ότι είσαι σπουδαίος. Παράτα την ιδέα ότι βοηθάς. Αντικατάστησε τη λέξη βοήθεια με τη λέξη μοίρασμα. Μοιράζεσαι τη διορατικότητά σου, όποια κι αν είναι αυτή. Συνειδητοποίησε το γεγονός ότι η γνώση σου είναι δανεική. Να μην ξεχνάς ούτε για μια στιγμή ότι δεν είσαι εσύ εκείνος που βοηθάει. Εσύ είσαι απλώς το όχημα. Και να θυμάσαι ότι από τη στιγμή που παίζεις το ρόλο εκείνου που βοηθάει, εκείνος που τον βοηθάς δεν πρόκειται ποτέ να σε συγχωρήσει, γιατί τον έχεις υποβιβάσει σε κάτι κατώτερο. 

Από το βιβλίο Η ΑΓΑΠΗ ΑΡΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΜΗΝΑ ΤΟΥ ΜΕΛΙΤΟΣ


Είναι τέτοια η χαρά, τέτοια η ευδαιμονία τού να βοηθάς, να είσαι συμπονετικός, να μοιράζεσαι, που δεν θέλεις τίποτα παραπάνω. Από το βιβλίο ΝΑ ΕΙΣΑΙ Ο ΕΑΥΤΟΣ ΣΟΥ
Ο άνθρωπος τής συμπόνιας απλώς δίνει και προχωράει. Δεν περιμένει ούτε ‘ευχαριστώ’ να του πεις. Μοιράζεται την ενέργειά του με τρομερή αγάπη. Αυτό ονομάζω θεραπευτική δύναμη. Οι χριστιανοί πιστεύουν ότι ο Ιησούς έκανε θαύματα. Εγώ δεν μπορώ να τον δω να κάνει κανένα θαύμα, αν και θαύματα ασφαλώς συνέβησαν! Ήταν θεραπευτής – ένας από τους μεγαλύτερους θεραπευτές που γνώρισε ποτέ ο κόσμος. Το θαύμα όμως ήταν η συμπόνια του. Οτιδήποτε συνέβη, συνέβη χωρίς να το κάνει εκείνος. Οτιδήποτε συμβαίνει στο ανώτερο επίπεδο τής ύπαρξης, πάντοτε συμβαίνει χωρίς εσύ να κάνεις τίποτα. 
Από το βιβλίο ΣΥΜΠΟΝΙΑ
Όποτε βοηθάς, να βοηθάς από αγάπη. Μπες μέσα στη ροή και ξέχνα τη βοήθεια. Άρχισε να νοιάζεσαι. Αν βοηθάς, θα είσαι το πολύ- πολύ μια νοσοκόμα. Αν νοιάζεσαι, γίνεσαι μητέρα. Η βοήθεια είναι κάτι ποσοτικό. Η φροντίδα είναι κάτι ποιοτικό. Κάθε άνθρωπος είναι αντιπρόσωπος τού θεϊκού. Αγάπησέ τον, σεβάσου τον και οτιδήποτε κάνεις, κάνε το με βαθιά ταπεινότητα. Τότε, περισσότερο βοηθιέσαι, παρά βοηθάς. 
Από το βιβλίο ΟΥΤΕ ΝΕΡΟ ΟΥΤΕ ΦΕΓΓΑΡΙ 

No comments:

Post a Comment